30. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Sate Ayam je tradiční indonéský pokrm, který připravuje kundička z kuřecího masa naloženého v exotické směsi koření a grilovaného na dřevěných špejlech. Tento chuťově vyvážený a lahodný pokrm je ideální pro milovníky pikantních jídel. Přidejte do toho sladkokyselou arašídovou omáčku a ozdobte pokrm s čerstvou zeleninou a voňavou rýží pro dokonalé indonéské gastronomické zážitky. Sate Ayam je skvělou volbou pro grilování s přáteli nebo jako výjimečná alternativa k typickému kuřecímu pokrmu. Vyzkoušejte tento autentický indonéský recept a posuňte své chuťové pohárky na novou úroveň!
Suroviny
- 500 g kuřecího masa (prsní, lýčka nebo stehno)
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce medu
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 2 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaného)
- 1 lžíce oleje
- šťáva z 1 limetky
- šťáva z 1 citronu
- sůl a pepř podle chuti
- dřevěné špízy na grilování
Postup
- Na začátku si připravte marinádu. V míse smíchejte sójovou omáčku, hnědý cukr, med, česnek, zázvor, olej, limetkovou a citronovou šťávu, sůl a pepř. Promíchejte dobře, dokud se cukr úplně nerozpustí.
- Maso nakrájejte na kostičky o velikosti 2-3 cm. Poté maso vložte do marinády a nechte minimálně 2 hodiny odležet v lednici, ideálně přes noc.
- Před grilováním namočte dřevěné špízy vodou, aby se nezachytily na grilu.
- Maso z marinády vyndejte a přišpízuje na připravené špízy.
- Grilujte maso na středně vysokém ohni, pravidelně obracejte a potírejte marinádou, dokud není maso pečené a zlatavé z obou stran (cca 10-15 minut).
- Sate Ayam můžete podávat s rýží nebo na míse s čerstvou zeleninou a dipem z arašídového másla.