28. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Cizrna s kokosovým mlékem: Vyzkoušejte tento lahodný a zdravý recept, který kombinuje plody cizrny s krémovým kokosovým mlékem. Dotek exotiky se snoubí s bohatou chuťovou paletou, ať už si přejete připravit pokrm založený na rostlinných ingrediencích, nebo jste příznivcem vegetariánské stravy. Buďte kreativní a přidejte do směsi vaše oblíbené zeleniny nebo koření, a vykousněte si tak skvělé jídlo plné výživných složek.
Suroviny:
- 200 g cizrny (suché)
- 400 ml kokosového mléka
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky mletého červeného pepře
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý koriandr na ozdobu (volitelné)
Postup:
- Večer předem namočte cizrnu do vody a nechte ji přes noc nabobtnat.
- Namočenou cizrnu sceděte a opláchněte pod tekoucí vodou.
- V hrnci svařte cizrnu ve slané vodě, dokud není měkká (asi 45-60 minut). Poté ji scedíme a necháme stranou.
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na menší kousky.
- Na pánvi rozehřejeme olivový olej a na něm orestujeme cibuli, česnek a papriku, dokud se lehce osmahnou.
- Přidáme kari koření, kmín, kurkumu, koriandr a červený pepř. Promícháme a necháme chvíli opéct, aby se vydaly všechny vůně.
- Přidáme sceděnou cizrnu a promícháme s kořením.
- Zalijeme kokosovým mlékem a necháme vařit asi 10-15 minut, dokud se všechny chutě spojí.
- Podle potřeby dosolíme a opepříme.
- Servírujeme s rýží nebo chlebem a ozdobíme čerstvým nasekaným koriandrem.