26. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Slaninové šišky
zdroj: Recepty 24/7

⁣ Slaninové šišky ​jsou ⁤skvělým receptem pro milovníky slaniny⁤ a drobných ​pochoutek. ‌Tento chutný a lahodný pokrm spojuje křupavou slaninu a nadýchaný kynutý těsto, které⁣ se krásně poddává strouhankové a slaninové⁢ kůře. Připravte si‌ vlastní⁢ šišky a‍ oslněte svou rodinu a přátele⁣ tímto jedinečným⁢ a slaným zážitkem. ⁣Nezapomeňte si připravit⁣ dostatek‍ slaniny, protože tyto šišky⁣ budou zmizet ⁤rychleji,​ než si uvědomíte!⁤

Suroviny:

  • 200 g slaniny
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1​ lžíce oleje
  • 200 ml vody

Postup:

  1. Na​ rozpálené pánvi‍ opečte ​slaninu do‌ křupava. Po ​upečení ji nechte odležet na ubrousku,​ aby se ⁤odsál tuk.
  2. V hrnci svařte vodu s‌ solí, cukrem a olejem.
  3. Po ⁢varem ⁤přisypte mouku a za stálého míchání rychle zpracujte těsto.
  4. Těsto přendejte do‌ mísy ​a nechte ⁢vychladnout.
  5. Poté rozetřete těsto na pomoučené ploše na tloušťku asi 1 cm.
  6. Slaninu nakrájejte​ na menší kousky a rozetřete⁢ ji na povrchu těsta.
  7. Těsto​ zlehka přehněte ‍a opět‌ rozetřete, aby se slanina rovnoměrně rozprostřela.
  8. Šišky ‌potřete⁢ vodou‌ a vložte do ‌předem vyhřáté trouby na 200 °C.
  9. Pečte ⁢asi 15-20 minut, dokud nebudou šišky zlatavě hnědé a napůl napnuté.
  10. Po ⁢vytáhnutí z trouby nechte šišky trochu vychladnout a servírujte.