26. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Rizoto s houbami.
zdroj: Recepty 24/7

Chuťově bohaté rizoto s⁢ houbami, které vás okouzlí svou lahodnou kombinací jemného rýže, ⁤aromatických hub a sladké cibule. Uvářené s lahodným vývarem a dochucené česnekem a petrželkou, ‍toto rizoto ​představuje dokonalý pokrm pro milovníky houbových ⁤specialit. Vyzkoušejte tento recept a připravte si dokonalé rizoto s houbami plné⁣ chuti a vůně.

Suroviny

  • 250 g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 2‍ stroužky česneku
  • 250 g rýže na rizoto
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 ⁢ml bílého vína
  • 50 g parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • olivový⁢ olej
  • špetka sušeného tymiánu
  • špetka sušeného rozmarýnu

Postup

  1. Čerstvé houby očistěte a ‌nakrájejte na plátky. Cibuli a ​česnek nasekejte.
  2. Rýži důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
  3. V hrnci rozehřejte olivový olej a opékejte cibuli s ‌česnekem, dokud nezezlátnou.
  4. Přidejte houby a‌ osmažte⁣ je do měkka. Dochucujte solí, pepřem, tymiánem a rozmarýnem.
  5. Přidejte opláchnutou rýži⁤ a promíchejte ‌tak, aby⁣ se rýže obalila olejem a kořením.
  6. Přilijte bílé víno a nechte ‍všechno vypařit.
  7. Postupně přilévejte zeleninový​ vývar, asi 150⁢ ml najednou, a promíchejte. Po každém⁣ přilití⁣ vypařte vývar‌ a‌ opakujte postup. Rýže by měla být ‌al dente, tedy ‌měkká, ale​ s omezováním odolnosti.
  8. Nakonec vmíchejte nastrouhaný ‍parmazán.
  9. Pokud je rizoto ⁤příliš husté, přidejte ještě trochu⁣ vývaru. Případně dochuťte solí a‍ pepřem dle potřeby.
  10. Servírujte teplé s čerstvým pečivem nebo⁣ salátem.