22. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept vám přináší lahodné italské masové rizoto, které jistě oslní vaše chuťové buňky. Vychutnejte si hrstku Itálie přímo v pohodlí vaší kuchyně. Bohatá kombinace výrazných kousků masa, aromatického rýže a typických italských bylinek vytváří jedinečnou chuťovou symfonii. Vyzkoušejte tento recept ještě dnes a připravte si hostinu plnou slunečních italských zážitků. Na vašem talíři se objeví lahodné, sočné a nezapomenutelné rizoto, které vás okouzlí svou autentickou italskou pohostinností.
Suroviny:
- 300 g rýže arborio
- 200 g hovězího masa (např. vývarové nebo zadní)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 500 ml vývaru (masového nebo zeleninového)
- 100 ml suchého bílého vína
- 100 g parmazánu
- 50 g másla
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup:
- Maso nakrájíme na menší kousky a osolíme.
- V hrnci rozpálíme olivový olej a orestujeme nakrájenou cibuli dozlatova.
- Přidáme na drobno nasekaný česnek a orestujeme ho spolu s cibulí.
- Přidáme maso a krátce ho osmažíme ze všech stran.
- Přidáme rýži a promícháme, aby se maso dostalo mezi zrnka rýže.
- Zalijeme vývarem a vínem a přivedeme k varu.
- Uzavřeme hrnec a necháme rýži vařit při mírném varu asi 15 minut, nebo dokud nebude rýže měkká.
- Na konci přidáme na kostičky nakrájené máslo a parmazán. Zamícháme a necháme chvíli odstát pod pokličkou, aby se sypké rizoto zahustilo.
- Před podáváním můžeme rizoto posypat čerstvě mletým černým pepřem.