21. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Burák s chřestem a citrónem je chutný a zdravý recept, který stojí za vyzkoušení. Tento jednoduchý pokrm kombinuje sladkou chuť červeného buráku s chřestem, který mu dodá svěžest a jemnou hořkost. Citronový šťáva zase přidá těmto surovinám kyselinku a zajímavou citrusovou vůni. Tento recept je nejen chutný, ale také plný vitamínů a minerálů. Pokrm se dá podávat jako předkrm nebo jako příloha k masu. Připravte si tento originální a zdravý recept na burák s chřestem a citrónem a překvapte své chuťové pohárky.
Suroviny
- 4 větší červené řepy
- 500 g chřestu
- 1 citrón
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Červené řepy oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- V hrnci s osolenou vodou vařte řepy asi 15 minut, nebo dokud nezměknou.
- Mezitím očistěte chřest a odstraňte tvrdé spodní kousky.
- Přiveďte v hrnci vodu k varu a vařte chřest asi 5 minut, nebo dokud nezměkne.
- Zatímco se zelenina vaří, oloupejte citrón a nastrouhejte si kůru.
- Poté citrón rozkrojte a vymačkejte šťávu.
- V hodně sytém hrnci zahřejte citrónovou šťávu, přisajejte trochu citronové kůry, sůl a pepř a promíchejte.
- Do hrnce s omáčkou přidejte uvařenou řepu a chřest a promíchejte, aby se dobře obalily omáčkou.
- Teď už jen můžete servírovat a podávat jako přílohu k masu nebo jako samostatné vegetariánské jídlo.