20. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Těstoviny aglio e olio jsou klasickým italským receptem, který se připravuje z jednoduchých a chutných ingrediencí. Tato rychlá a jednoduchá večeře je perfektním řešením pro hektické dny. Jemné a aromatické česnekové olio se skloubí s olivovým olejem a červenými papričkami, které dodávají tomuto jídlu na chuť. Vše je oživeno čerstvým plátkem citronu a posypané plátky parmské šunky a nastrouhaným parmazánem. Těstoviny aglio e olio jsou perfektním příkladem chutného jídla, které zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a okouzlete svou rodinu a přátele výtečným italským pokrmem.
Suroviny
- 400 g těstovin
- 4 stroužky česneku
- ½ čajové lžičky sušeného červeného pepře
- ½ čajové lžičky sušeného chilli
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Parmazán (opcionálně)
- Sušená petrželka (opcionálně)
Postup
- Do hrnce s osolenou vroucí vodou dejte těstoviny a uvařte je al dente dle návodu na obalu.
- Zatímco se těstoviny vaří, oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky nebo najemno nasekejte.
- Na pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni.
- Přidejte česnek, sušený červený pepř a sušené chilli. Orestujte asi 2 minuty nebo dokud česnek nezačne lehce zlátnout.
- Když jsou těstoviny hotové, sceděte je, ale nechte trochu vody z vaření.
- Přidejte těstoviny do pánve se směsí česneku a oleje. Promíchejte a přidejte trochu vody z vaření těstovin, pokud je směs příliš suchá.
- Pokud chcete, přidejte do těstovin trochu sušené petrželky a promíchejte.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem dle potřeby.
- Servírujte těstoviny aglio e olio posypané nastrouhaným parmazánem a posypané čerstvou petrželkou.