19. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Jařečí tagine s meruňkami
zdroj: Recepty 24/7

Zkuste lahodný a exotický recept na jařečí tagine s meruňkami. ⁢Tento tradiční severoafrický‍ pokrm‌ spojuje jemnou⁢ jarního jařečí⁤ maso s bohatým aroma meruňek. S jemnými⁤ kořením a dochucovadly, ⁤bude tento tagine ​neodolatelnou kombinací sladkosti​ a kořenitosti. Navíc, připrava je snadná ⁤díky použití tagine hrnce. Zkuste si tento jednoduchý⁤ recept a⁤ přiveďte do své kuchyně kousek orientálního příchutí.

Suroviny

  • 600 g jehněčího masa, nakrájeného⁢ na kostky
  • 2​ cibule, nakrájené⁢ na plátky
  • 4 česnekové stroužky, jemně nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička ⁣mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté ⁣skořice
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2‌ lžičky mletého červeného pepře
  • 400 g konzervovaných⁤ rajčat
  • 500​ ml jehněčího vývaru
  • 200 g⁢ sušených ‌meruněk
  • 50 ‌g⁤ mandlí, jemně nasekaných
  • 2‌ lžíce medu
  • sůl a pepř podle ​chuti

Postup

  1. Na sporáku si připravte velkou poklici ​s taginem ‌nebo hlubokou pánví ‍s⁢ poklicí.
  2. Na středním ohni⁣ rozehřejte olivový olej v taginu.
  3. Přidejte nakrájenou ​cibuli⁤ a dusíme⁤ přibližně 5 minut, dokud cibule nezměkne.
  4. Přidejte jemně ‍nasekaný česnek a jehněčí‌ maso. ‍Smažte⁤ maso ⁢z každé strany, dokud nezezlátne.
  5. Přidejte ‌mletý koriandr, kmín, skořici, sladkou papriku a červený pepř. Míchejte a osolte a opepřete ‍podle chuti.
  6. Přidejte konzervovaná rajčata, jehněčí vývar a sušené meruňky. Důkladně promíchejte.
  7. Zakryjte tagin a nechte‍ vařit na nízkém ohni přibližně‌ 2​ hodiny, dokud maso nezměkne.
  8. Před podáváním přidejte⁢ jemně ⁢nasekané ​mandle⁣ a med. Dokonale⁤ promíchejte.
  9. Pokud⁢ je⁤ tagine příliš ⁤suchý, přidejte trochu vody nebo ⁢vývaru.
  10. Servírujte jařečí tagine s meruňkami s chlebem ⁢nebo kuskusem.