19. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Zkuste lahodný a exotický recept na jařečí tagine s meruňkami. Tento tradiční severoafrický pokrm spojuje jemnou jarního jařečí maso s bohatým aroma meruňek. S jemnými kořením a dochucovadly, bude tento tagine neodolatelnou kombinací sladkosti a kořenitosti. Navíc, připrava je snadná díky použití tagine hrnce. Zkuste si tento jednoduchý recept a přiveďte do své kuchyně kousek orientálního příchutí.
Suroviny
- 600 g jehněčího masa, nakrájeného na kostky
- 2 cibule, nakrájené na plátky
- 4 česnekové stroužky, jemně nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého červeného pepře
- 400 g konzervovaných rajčat
- 500 ml jehněčího vývaru
- 200 g sušených meruněk
- 50 g mandlí, jemně nasekaných
- 2 lžíce medu
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Na sporáku si připravte velkou poklici s taginem nebo hlubokou pánví s poklicí.
- Na středním ohni rozehřejte olivový olej v taginu.
- Přidejte nakrájenou cibuli a dusíme přibližně 5 minut, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte jemně nasekaný česnek a jehněčí maso. Smažte maso z každé strany, dokud nezezlátne.
- Přidejte mletý koriandr, kmín, skořici, sladkou papriku a červený pepř. Míchejte a osolte a opepřete podle chuti.
- Přidejte konzervovaná rajčata, jehněčí vývar a sušené meruňky. Důkladně promíchejte.
- Zakryjte tagin a nechte vařit na nízkém ohni přibližně 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
- Před podáváním přidejte jemně nasekané mandle a med. Dokonale promíchejte.
- Pokud je tagine příliš suchý, přidejte trochu vody nebo vývaru.
- Servírujte jařečí tagine s meruňkami s chlebem nebo kuskusem.