19. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Výpeč z hovězího žebra s červeným vínem
zdroj: Recepty 24/7

Hledáte skvělý⁢ recept na výpeč z hovězího žebra s červeným⁢ vínem?​ Neztrácejte ‍čas, protože tenhle recept​ je opravdu neodolatelný! Užijte si kusy‍ čerstvého hovězího žebra, které jsou smažené a následně dusené v chutném červeném víně. Výsledkem⁣ je neuvěřitelně měkké a šťavnaté maso, které se rozplývá na‌ jazyku. Dopřejte si ⁢bohatou chuťovou explozi a připravte ⁤si tento výjimečný pokrm ve ​své vlastní kuchyni. Naše jednoduché instrukce vám pomohou dosáhnout dokonalého výsledku. Nezapomeňte s tímto receptem objevit radost ze vaření!

Suroviny

  • 1 kg hovězích​ žebírek
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 lžíce oleje
  • 500 ml červeného​ vína
  • 500 ml vývaru
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Žebříka osolte, opepřete a nechte je chvíli odpočinout.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
  3. Mrkev oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a na něm zprudka opečte ​žebříka z obou stran, dokud nezískají zlatavou barvu.
  5. Vezměte žebříka z pánve a na stejnou pánev přidejte cibuli, ‌česnek‍ a mrkev. Orestujte je, ​dokud nezměknou.
  6. Přidejte sušený tymián a cukr, promíchejte a nechte chvíli restovat.
  7. Na vysokou teplotu zvýšte plamen a přidejte červené víno. Nechte jej ​vařit, dokud se množství vína nezmenší zhruba na polovinu.
  8. Přidejte vývar a nechte vařit alespoň 1⁤ hodinu, dokud ⁢se žebříka ‍nebudou ⁣dát lehce‌ oddělit od kosti.
  9. Ve druhé pánvi zprudka opečte hladkou mouku, dokud nezíská zlatavou barvu.
  10. Postupně přilévejte omáčku z hovězích ‍žebírek, přitom neustále míchejte, aby se omáčka neudělala hrudky.
  11. Omrkliny⁢ vraťte zpět do omáčky a nechte ‌je probublavat ještě asi 15 minut.
  12. Před podáváním můžete omáčku případně přecedit.