14. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Korejský kimchi, tradiční fermentované jídlo z čínského zelí a koření, je oblíbenou pokrmem po celém světě. Tento recept vám ukáže, jak jednoduše a rychle připravit chutné kimchi doma. Přidávejte do svých jídel tento osvěžující a pikantní přílohu plnou probiotik, které jsou prospěšné pro vaše trávení.
Suroviny
- 1 hlávka čínského zelí
- 3 mrkve
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce chilli prášku
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce cukru
Postup
- Čínské zelí očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké proužky.
- Cibuli a česnek nasekáme nadrobno.
- Do mísy dáme zelí, mrkev, cibuli a česnek.
- Přidáme sůl, chilli prášek, rybí omáčku a cukr.
- Rukama důkladně promícháme, aby se všechny suroviny spojily a ochutnaly.
- Přesuneme směs do sklenice nebo dózy se vzduchotěsným víčkem.
- Necháme fermentovat při pokojové teplotě minimálně 2 dny, ideálně 5-7 dní.
- Poté kimchi přesuneme do lednice, kde mu ještě necháme minimálně týden dozrávat.