13. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Hledáte inspiraci na exotickou a lahodnou večeři? Vyzkoušejte náš recept na kuskus s jehněčím a sušenými švestkami! Tento pokrm spojuje chuťové kontrasty jemného kuskusu, šťavnatého jehněčího masa a sladkých sušených švestek. Kuskus je lehký a snadno stravitelný, zatímco jehněčí maso dodává jídlu bohatou a jemnou chuť. Sušené švestky pak dodávají pokrmu sladkost a výraznou ovocnou chuť. Naše jednoduché a rychlé receptura vám umožní připravit si tento lahodný pokrm i v pohodlí vaší kuchyně. Užijte si skvělý večer plný exotiky a jedinečné chuti!
Suroviny
- 200 g kuskusu
- 300 g jehněčího masa (na kosti)
- 100 g sušených švestek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého skořice
- 1/2 lžičky soli
- 400 ml vývaru
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Maso omyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
- V hrnci zahřejte olivový olej a orestujte na něm cibuli a česnek.
- Přidejte kousek po kousku jehněčí maso a opékejte ho, dokud nezezlátne.
- Přidejte sušené švestky, kmín, koriandr, skořici a sůl. Promíchejte.
- Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném ohni asi 1,5 hodiny, nebo dokud se maso nerozpadá.
- Mezitím si připravte kuskus podle návodu na obalu.
- Když je maso měkké, ochutnejte omáčku a případně dosolte a opepřete podle chuti.
- Servírujte kuskus na talíře a na každý dávkujte porci jehněčího s omáčkou ze švestek.
- Ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte ihned.