11. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Italské zeleninové risotto je lahodné jídlo plné chuti, které si zamilujete! Recept kombinuje klasickou italskou rýži Arborio s čerstvou, sezónní zeleninou jako jsou rajčata, cuketa a paprika. Vařte tuto lahodnou směs a vychutnejte si křupavý povrch, krémovou konzistenci a bohatou chuť. Tento recept je ideální pro vegetariány a milovníky italské kuchyně, ať už je to jako hlavní jídlo nebo příloha. Vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný recept a připravte si pravou italskou delikatesu ve svém vlastním domě.
Suroviny
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cuketa, nakrájená na kostičky
- 1 paprika, nakrájená na proužky
- 1 hrnek arborio rýže
- 1/2 hrnku bílého vína
- 4 hrnky zeleninového vývaru
- 1 rajče, nakrájené na kostičky
- 1/2 hrnku mražené hrášku
- 1/2 hrnku parmazánu, nastrouhaného
- 1/4 hrnku čerstvé bazalky, nasekané
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a osmahněte cibuli a česnek, dokud nezačnou hnědnout.
- Přidejte cuketu a papriku a smažte je asi 5 minut, dokud nezměknou.
- Přidejte rýži a promíchejte, aby se rýže dobře obalila olejem.
- Zalijte bílým vínem a vařte, dokud se víno nevypaří.
- Postupně přidávejte zeleninový vývar, asi po jednom hrnku, a vařte za stálého míchání, dokud se vývar nevstřebá.
- Přidejte rajče a hrášek a pokračujte v míchání a vaření, dokud rýže není měkká a vývar absorbován.
- Přidejte parmazán a bazalku a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí.
- Případně dochuťte solí a pepřem.
- Servírujte teplé a posypte zbylým parmazánem a bazalkou.