11. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Losos teriyaki.
zdroj: Recepty 24/7

Losos teriyaki je japonské jídlo, které zahřeje ​srdce i žaludek. Tento recept vás naučí, jak připravit toto lahodné jídlo. Kombinace sladké teriyaki​ omáčky a čerstvého lososa je prostě nepřekonatelná. Připravte si tento ⁤pokrm a užijte si japonskou kuchyni přímo doma!

Losos⁢ teriyaki

Suroviny:

  • 500g lososa (filet)
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce medu
  • 2 lžíce⁢ sezamového oleje
  • 2 lžičky rybí omáčky
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1/2 šťávy z citronu
  • sůl a pepř podle chuti
  • sezamová semínka (na ozdobu)

Postup:

  1. Smíchejte sójovou omáčku, med, sezamový olej, rybí omáčku, zázvor, česnek a citronovou šťávu ‌v míse.
  2. Sůl a pepř⁣ opeřený losos ‍z obou stran.
  3. Marinujte lososa⁣ v připravené směsi ​po dobu nejméně 30 minut (nejlépe v lednici po ​dobu 1-2 hodin).
  4. Rozpálte gril nebo pánvi a vložte marinovaný losos na střední teplotu.
  5. Grilujte lososa po dobu 4-5 minut na každé straně, nebo dokud není pevný a ⁣dobře propečený.
  6. Vyjměte losos z grilu nebo pánve a posypeme sezamovými semínky.
  7. Podávejte horký losos teriyaki ​s​ přílohou podle vašeho⁤ výběru (např. rýže a zelenina).