10. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Bahianská Moqueca je tradiční brazilské rybí jídlo plné exotických chutí a výrazných koření. Tento recept Vás zavede na gastronomickou cestu do Bahiaského pobřeží, kde se Moqueca stará o každodenní chutné dobroty. S místním lahodným kokosovým mlékem, palmovým olejem, čerstvými bylinkami a rybími filety vytváří toto jídlo jedinečnou kombinaci sladkého, pikantního a nasládlého. Bezprostřední a svěží chuť Moquecy Vás určitě dostane a pošle do odpočinkového ráje na bahianské pláže.
Suroviny
- 500 g rybího masa (např. tělo tresky, krevety nebo mořského okouna)
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 1 zelená paprika
- 3 stroužky česneku
- 1 limetka
- 250 ml kokosového mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý koriandr nebo petrželka na ozdobu
Postup
- Nejprve si připravte všechny suroviny. Rybí maso nakrájejte na větší kousky, cibuli a papriky pokrájejte na plátky, rajčata rozkrojte na malé kousky a česnek nasekejte na jemno.
- Do hluboké pánve nebo hrnce rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a papriky, dokud nezezlátnou.
- Přidejte rajčata a česnek a vařte asi 5 minut, než se rajčata změknou.
- Přidejte rybí maso a zalijte kokosovým mlékem. Zamíchejte a nechte vařit asi 15-20 minut, dokud není ryba měkká a dokonale propečená.
- Vymačkejte šťávu z limetky a přidejte ji do pánve. Promíchejte a ochuťte solí a pepřem.
- Pokud chcete mít více tekutinu, přidejte trochu vody. Vařte ještě 5 minut.
- Nakonec posypte nasekaným koriandrem nebo petrželkou a podávejte s rýží nebo chlebem.