10. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Lasagne al forno je italské klasické jídlo připravené vrstvením čerstvého těsta, boloňské omáčky, béchamelové omáčky a sýra. Tento neodolatelný recept je nadýchaný, bohatý na chuť a dokonale zapečený. Připravte si ho doma a překvapte své blízké tímto lahodným pokrmem, který je ideální pro rodinné večeře nebo oslavy.
Suroviny
- 500g mletého hovězího masa
- 500g těstovinových plátů na lasagne
- 400g konzervovaného rajčat
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
- 200g nastrouhaného tvrdého sýra (např. parmazán)
- 400ml mléka
- 40g másla
- 40g hladké mouky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžička sušeného bazalku
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nevařené těstovinové pláty spařte vroucí vodou podle návodu na balení, nechte je okapat.
- Na pánvi opečte mleté maso spolu s cibulí a česnekem, dokud masa nezežloutnou.
- Přidejte konzervovaná rajčata a koření (oregano, bazalku, sůl a pepř). Vařte na mírném ohni asi 15 minut, mezitím občas promíchejte.
- Mezitím si připravte bílou omáčku: V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařte několik minut, dokud směs nezhustne. Poté postupně přilévejte mléko za stálého míchání, až získáte hladkou omáčku bez hrudek. Přidejte 100g nastrouhaného sýra a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí. Omáčku ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Vymažte zapékací formu máslem a položte na dno jednu vrstvu těstovinových plátů.
- Nalijte na těstoviny polovinu mletého masa s rajčaty a rozetřete je po celé ploše.
- Následně přidejte polovinu bílé omáčky a opět rozetřete po celé ploše.
- Opakujte postup (krok 6-8) pro druhou vrstvu.
- Poslední vrstvu tvoří těstovinové pláty, které přetáhnete bílou omáčkou a posypete zbytkem nastrouhaného sýra.
- Pokud máte rádi křupavý povrch, můžete posypat i trochou strouhaného parmezánu.
- Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, nebo dokud sýr na povrchu lasagní nezezlátne a lasagne nejsou hezky propečené.
- Než podáte, nechte chvíli odpočinout, aby se těstoviny setvrdily.
- Servírujte teplé a případně podávejte s čerstvým salátem.