10. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Marocká tajemství kuskusu
zdroj: Recepty 24/7

Marocká tajemství ‌kuskusu je dokonalá⁢ kombinace výrazných marockých koření a lahodných přísad. Tento recept vám přinese chuť Orientu přímo na talíř. Připravte⁢ se na štědrost zeleniny, hovězího masa a aromatických bylinek. ⁣Nechte se omámit ⁣tajemstvím marocké ⁢kuchyně a vychutnejte⁢ si ⁣kuskus plný exotických chutí a vůní.

Suroviny

  • 200 g⁤ kuskusu
  • 250 ml horkého vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2⁢ mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1 cuketa, nakrájená na‍ kostičky
  • 1 paprika, nakrájená na‍ proužky
  • 150 g sušených ⁤meruňek
  • 100 ⁣g mandlí, na plátky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mletého kurkumy
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 ‌lžička mletého skořice
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Kuskus dáme do mísy a zalijeme horkým vývarem. Přikryjeme a necháme 10 minut odstát.
  2. V hrnci rozehřejeme olivový ‍olej⁣ a osmahneme cibuli dozlatova.
  3. Přidáme ⁤mrkev, cuketu a papriku a dusíme, dokud zelenina⁢ nezměkne.
  4. Přidáme sušené⁣ meruňky,⁣ mandle, ⁣kmín, kurkumu, papriku‌ a skořici. ‍Promícháme a osolíme a opepříme dle chuti.
  5. Podlijeme vodou a necháme ⁣vařit ⁢asi 10‍ minut, dokud se ⁤všechny chutě nespojí.
  6. Kuskus rozprostřeme na talíře⁤ a naložíme zeleninovou směs navrch. Podáváme teplé.