9. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kufteh Yazdi je tradiční íránské jídlo, které se skládá z pečeného směsi mletého masa, rýže a rozmanitých bylin a koření. Tento náročný recept vás ohromí svým bohatým a intenzivním chutěm. Vychutnejte si autentický kousek íránské kuchyně s tímto výjimečným receptem na Kufteh Yazdi.
Suroviny
- 250 g mletého hovězího masa
- 100 g žluté čočky
- 1 střední cibule (nasekaná)
- 2 stroužky česneku (nasekané)
- 1 vejce
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 hrnek vařené rýže
- ¼ hrnku mouky
- ¼ hrnku řepkového oleje
- 2 lžíce slunečnicových semínek (oprášených)
- 1 lžíce čerstvé máty (nasekané)
- 1 lžíce čerstvé petrželky (nasekané)
Postup
- Žlutou čočku uvařte ve vroucí vodě asi 15 minut, nebo dokud není měkká. Poté ji sceďte.
- V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, uvářenou čočku, mletý kmín, kurkumu, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud není směs hlad homogenní.
- Pak přidejte vařenou rýži a mouku a znovu promíchejte, aby byla všechna směs dobře spojená.
- Formujte malé placky z připravené směsi a mírně je zploštěte.
- V hluboké pánvi zahřejte olej a smažte kufteh na středním plameni, dokud nejsou zlatě hnědé z obou stran. Odstavte je na ubrousku, aby se zachytilo přebytečné množství oleje.
- Na závěr posypte kufteh slunečnicovými semínky, nasekanou máty a petrželkou.
- Kufteh Yazdi je připraven k podávání. Můžete ho servírovat se zeleninovým salátem nebo rýží.