8. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Kořeněné fazolové placky jsou lahodnou a zdravou alternativou ke klasickým bramborovým plackám. Tento recept využívá bohatého zdroje bílkovin - fazolí, doplněných o aromatické koření a bylinky. Placky jsou snadno připravitelné a vhodné pro vegetariány i vegany. Pokud hledáte rychlý a výživný pokrm plný chuti, tyto kořeněné fazolové placky jsou skvělou volbou.
Suroviny:
- 1 plechovka červených fazolí (400 g), propasírovaná na hladkou pastu
- 1 středně velká cibule, nadrobno nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 1 čajová lžička mleté papriky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého černého pepře
- 1/4 čajové lžičky červeného pepře
- 2 lžíce jemně nasekané petrželky
- 1/2 šálku polohrubé mouky
- 2 lžíce rostlinného oleje
Postup:
- Ve větší míse smíchejte fazolovou pastu, cibuli, česnek, kmín, koriandr, papriku, sůl, pepř, petrželku a mouku. Promíchejte, dokud nedostanete kompaktní směs.
- V malé pánvi zahřejte olej na střední teplotu.
- Smažte placky postupně. Do pánve dejte lžíci směsi na jednu placku a lehce ji rozetřete. Osmahněte z obou stran do zlatova, asi 3-4 minuty na každé straně.
- Opakujte postup pro zbylou směs, až ji celou spotřebujete.
- Servírujte fazolové placky teplé s omáčkou podle vašeho výběru nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.