6. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Penne alla vodka
zdroj: Recepty 24/7

‌ Penne alla vodka ⁤je tradiční italské jídlo, které se skládá z těstovin ‍penne smíchaných s omáčkou na bázi ⁣vodky a krémové rajčatové omáčky.⁤ Tento ‍recept je snadný ​k přípravě a lahodným způsobem ⁣kombinuje výrazné chuti ⁢rajčat a vodky. ​Vyzkoušejte tento‍ klasický ​italský ​pokrm a‌ připravte si chuťově bohatou večeři, ‍která ⁣oslní vaše‌ chuťové pohárky.

Suroviny:

  • 250 g penne​ těstoviny
  • 2‍ lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, ⁣jemně⁣ nasekané
  • 200 ml smetany
  • 100 ml vodky
  • 400 g loupaných ​rajčat (z konzervy)
  • 1 lžička ‌červeného pepře
  • Sůl a pepř ⁤dle chuti
  • Čerstvý petržel (na ozdobu)

Postup:

  1. Na velkém hrnci s‍ vroucí ‌slanou ⁤vodou uvařte ‌penne těstovinu dle pokynů na obalu. Odsajte a nechte stranou.
  2. Na ⁢pánvi‌ zahřejte‌ olivový olej na středním ​ohni a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte jemně nasekaný ‌česnek‍ a osmahněte ⁢ho ‍ještě asi 1 minutu.
  3. Přidejte smetanu a vodku‍ do pánve. Nechte ​směs zahřát⁤ a ⁤vařte ⁣ji asi ‌5 minut, dokud se omáčka nezesílí.
  4. Přidejte ‌loupaná rajčata‍ a červený ​pepř. Dobře promíchejte⁢ a vařte ‌dalších 5-10 minut, dokud ‌se rajčata nepřehřejí.
  5. Přidejte vařenou těstovinu do omáčky a promíchejte, dokud jsou těstoviny rovnoměrně potaženy. ⁣Případně přilijte trochu​ vody‍ z vaření těstovin, pokud je omáčka ‍příliš hustá.
  6. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
  7. Penne‌ alla vodka ‍podávejte horké posypané čerstvě nasekanou petrželí.