6. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Penne alla vodka je tradiční italské jídlo, které se skládá z těstovin penne smíchaných s omáčkou na bázi vodky a krémové rajčatové omáčky. Tento recept je snadný k přípravě a lahodným způsobem kombinuje výrazné chuti rajčat a vodky. Vyzkoušejte tento klasický italský pokrm a připravte si chuťově bohatou večeři, která oslní vaše chuťové pohárky.
Suroviny:
- 250 g penne těstoviny
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 200 ml smetany
- 100 ml vodky
- 400 g loupaných rajčat (z konzervy)
- 1 lžička červeného pepře
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvý petržel (na ozdobu)
Postup:
- Na velkém hrnci s vroucí slanou vodou uvařte penne těstovinu dle pokynů na obalu. Odsajte a nechte stranou.
- Na pánvi zahřejte olivový olej na středním ohni a osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte jemně nasekaný česnek a osmahněte ho ještě asi 1 minutu.
- Přidejte smetanu a vodku do pánve. Nechte směs zahřát a vařte ji asi 5 minut, dokud se omáčka nezesílí.
- Přidejte loupaná rajčata a červený pepř. Dobře promíchejte a vařte dalších 5-10 minut, dokud se rajčata nepřehřejí.
- Přidejte vařenou těstovinu do omáčky a promíchejte, dokud jsou těstoviny rovnoměrně potaženy. Případně přilijte trochu vody z vaření těstovin, pokud je omáčka příliš hustá.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Penne alla vodka podávejte horké posypané čerstvě nasekanou petrželí.