4. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Vajíčka benedikt – Vyzkoušejte tento oblíbený recept na snídani, který se stal ikonou mezinárodní kuchyně. Skvěle padne na každý brunch nebo jako rychlá pochoutka kdykoliv během dne! Pochutnáte si na nadýchaných muffinech s křehkým vaječným plátkem, pokrytém jemnou holandskou omáčkou. Doplněno o šunku a posypané čerstvou petrželkou, tato kombinace chutí jistě udělá dojem na vaše chuťové buňky. S vajíčky benedikt rozhodně nešlápnete vedle!
Suroviny
- 4 ks vajíčka
- 4 plátky slaniny
- 2 anglické muffiny
- 2 polévkové lžíce bílého octa
- 1 polévková lžíce octa červeného vína
- 4 lžíce másla
- 4 polévkové lžíce holandské omáčky
- špetka mletého černého pepře
- sůl dle chuti
Postup
- Na rozpálené pánvi osmahněte na křupavo plátky slaniny.
- Mezitím si připravte omáčku hollandaise. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte bílý ocet a ocet červené víno. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Odstraněte rendlík z tepla a za stálého míchání zašlehejte do omáčky rozpuštěné máslo. Přidejte špetku pepře a osolte dle chuti.
- Do hrnce s vroucí vodou přidejte bílý ocet a nechte vodu jemně probublávat. Jeden po druhém rozbijte vajíčka do misek a opatrně je přisypte do vroucí vody. Vařte 3-4 minuty, dokud se bílek nezesídlí.
- Vařená vajíčka vyjměte naběračkou z vody a položte na papírový ubrus, aby se odkapaly.
- Anglické muffiny rozpůlíme a opečeme je na grilu nebo v toustovači.
- Rozevřené muffiny položíme na talíř. Na každou polovinu položíme 2 plátky osmažené slaniny a na slaninu jemně umístíme vařené vajíčko. Nakonec celé polijeme hollandaise omáčkou.
- Hotová vajíčka benedikt můžete ještě posypat posekanou petrželkou a podávat s čerstvým toastem.