4. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Vajíčka benedikt
zdroj: Recepty 24/7

‌Vajíčka benedikt – Vyzkoušejte tento oblíbený⁢ recept na snídani, který se stal ikonou ‌mezinárodní kuchyně. Skvěle padne na každý brunch nebo jako‌ rychlá pochoutka‍ kdykoliv během dne! Pochutnáte si ⁣na nadýchaných muffinech s křehkým ‍vaječným plátkem, pokrytém⁤ jemnou holandskou⁣ omáčkou. Doplněno⁤ o šunku a posypané čerstvou‌ petrželkou, ​tato kombinace chutí ⁤jistě udělá dojem na vaše‌ chuťové buňky. S vajíčky benedikt rozhodně nešlápnete⁤ vedle!

Suroviny

  • 4 ks vajíčka
  • 4 plátky slaniny
  • 2⁢ anglické muffiny
  • 2 polévkové lžíce bílého ⁢octa
  • 1 polévková lžíce octa ⁢červeného vína
  • 4 lžíce másla
  • 4 polévkové ​lžíce holandské omáčky
  • špetka mletého černého pepře
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Na⁣ rozpálené pánvi osmahněte na křupavo plátky slaniny.
  2. Mezitím si připravte⁤ omáčku hollandaise. V ⁢rendlíku rozehřejte ‌máslo, ‌přidejte bílý ocet ⁣a ​ocet⁤ červené víno. Vařte, dokud se tekutina‌ nezredukuje na polovinu. Odstraněte rendlík z tepla a za stálého míchání zašlehejte do‌ omáčky ‌rozpuštěné máslo. Přidejte špetku pepře a osolte dle‍ chuti.
  3. Do hrnce⁤ s vroucí ⁢vodou ​přidejte bílý ocet a nechte⁢ vodu jemně probublávat. Jeden po druhém rozbijte vajíčka do misek a opatrně je přisypte do vroucí ‍vody. Vařte 3-4 minuty, ⁢dokud se ⁣bílek nezesídlí.
  4. Vařená‍ vajíčka vyjměte naběračkou z vody a položte na ⁤papírový ubrus, aby se odkapaly.
  5. Anglické muffiny rozpůlíme a opečeme⁢ je ‍na⁤ grilu nebo v toustovači.
  6. Rozevřené muffiny‌ položíme na talíř.⁤ Na každou polovinu položíme 2 ⁤plátky osmažené⁣ slaniny a na slaninu jemně umístíme vařené vajíčko. Nakonec celé​ polijeme ​hollandaise omáčkou.
  7. Hotová ​vajíčka benedikt můžete ještě⁣ posypat posekanou petrželkou a podávat​ s čerstvým toastem.