4. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Těstoviny carbonara jsou klasickým italským jídlem plným lahodného smaku a krémovej konzistence. Tato autentická verze těstovin je připravována s vaječným žloutkem, parmazánem, sýrovou omáčkou a křehkým kouskem slaniny. S jednoduchými surovinami, které pravděpodobně už máte ve své kuchyni, můžete připravit tento bohatý a chutný pokrm během několika minut. Vyzkoušejte doma připravit těstoviny carbonara a užívejte si neodolatelnou kombinaci těstovin a sýrové omáčky, která jistě potěší vaše chuťové pohárky.
Suroviny
- 250 g těstovin (ideálně špagety nebo fettuccine)
- 150 g pancetty nebo slaniny, nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku, rozmačkané
- 3 žloutky
- 100 g parmazánu, nastrouhaného
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
Postup
- Ve velkém hrnci osolte vodu a přiveďte ji k varu. Vložte těstoviny a vařte je podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente.
- Mezitím si připravte omáčku. V hluboké pánvi opečte pancettu nebo slaninu na středně vysoké teplotě, dokud nezezlátne a nezíská lehkou křupavost.
- Přidejte rozmačkaný česnek a smažte ho s pancettou ještě asi 1 minutu, dokud nezíská výraznou vůni.
- V malé míse smíchejte žloutky s nastrouhaným parmazánem. Přidejte špetku soli a čerstvě mletého černého pepře.
- Když jsou těstoviny al dente, scedíme je a přidáme je do pánve s pancettou a česnekem. Zamíchejte, aby se těstoviny a přísady dobře spojily.
- Stáhněte pánvi z ohně a přidejte směs žloutků a parmazánu. Rychle zamíchejte, abyste zabránili vzniku vaječného pudinku.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody z vaření těstovin, abyste dosáhli požadované konzistence. Podle potřeby osolte a opepřete.
- Servírujte okamžitě a posypte dalším parmazánem a čerstvě mletým pepřem.