4. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Hovězí se zeleninou
zdroj: Recepty 24/7

⁤ Hovězí se zeleninou je lahodné jídlo plné chuti a nutričních hodnot. Tento⁢ recept vám přináší výživnou kombinaci šťavnatého hovězího masa s různými druhy zeleniny, která dodává jídlu‌ pestrost⁣ a vitamíny. Pokud hledáte ‍zdravou a chutnou alternativu,​ tento recept je pro vás. Připravte si hovězí s kvalitními surovinami, dodejte mu skvělou chuť přidáním vlastních bylinek a odrůžek. Užijte si výjimečnou‍ kombinaci⁤ masové‌ chuti‍ a zdravé zeleniny ve svém talíři. ⁣

Suroviny:

  • 500 g‍ hovězího masa (může‌ být‌ plec ‍nebo ⁣roštěnec)
  • 1 velká ⁤cibule
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 menší celerový kořen
  • 1⁢ červená‍ paprika
  • 1 žlutá ‌paprika
  • 100 g ‌hrášku (může být ⁤čerstvý nebo mražený)
  • 2 stroužky česneku
  • 400 ml ⁢hovězího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového ⁣protlaku
  • 2 ⁤lžíce rajčatového koncentrátu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř⁣ dle ​chuti
  • špetka ‌majoránky
  • špetka tymiánu

Postup:

  1. Maso nakrájíme na‌ menší⁢ kousky.
  2. Cibuli ⁣oloupeme⁢ a‍ nakrájíme ⁢na⁢ drobné ⁣kostičky.
  3. Mrkev, celer, červenou ⁢a žlutou papriku⁣ omyjeme, oloupeme ⁢a nakrájíme na menší kousky.
  4. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  5. Na​ pánvi rozpálíme olej a osmahneme cibuli dozlatova.
  6. Přidáme hovězí maso a opečeme ⁢z všech stran, dokud nezezlátne.
  7. Přidáme⁢ nakrájenou zeleninu‌ (mrkev, celer,⁤ papriky) a dusíme spolu ‌s masem 10 minut.
  8. Přidáme ⁢prolisovaný česnek, ⁤majoránku a tymián.
  9. Zalijeme hovězím‍ vývarem a přidáme⁤ rajčatový protlak a koncentrát. Promícháme.
  10. Přikryjeme ⁤pokličkou⁣ a necháme vařit na mírném ohni asi‍ 1,5 hodiny, dokud ⁢maso‌ nezměkne.
  11. Před koncem vaření přidáme hrášek a ⁢dochutíme‍ solí ‍a ‍pepřem dle chuti.
  12. Pokračujeme ‍ve vaření‌ dalších 5 minut, dokud se ‌hrášek neuváří.
  13. Hotové ⁢hovězí⁣ se zeleninou podáváme s rýží nebo knedlíky.