3. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Jablkový baklava s ořechy – Vyzkoušejte tento lahodný recept na jablkovou baklavu s ořechy, který potěší vaše chuťové buňky. Tento tradiční dezert pochází z Orientu a jeho křehké vrstvy těsta, sladké jablka a nadýchaná ořechová náplň vytváří dokonalé souznění chutí. Snažíte se přivést něco nového na váš vánoční stůl? Tento recept je neodolatelným zpestřením pro vaši rodinu a přátele. S jemnou rozinky, skořicí a medem, které můžete přidat do směsi ořechů, bude tento dezert určitě opepřit váš vánoční večer. Nenechte si ujít možnost vyzkoušet tento úžasný recept na jablkový baklava s ořechy a udělat si svátky sladké a nezapomenutelné!
Suroviny:
- 500 g listového těsta
- 4 jablka
- 150 g mletých ořechů
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 150 ml medu
- 150 ml vody
- citronová šťáva
Postup:
- Na začátku si připravíme přísady. Jablka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na menší kousky.
- V hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájená jablka, cukr, skořici a mletý hřebíček. Dusíme na středním ohni, dokud se jablka změknou a vznikne směs. Ochutíme citronovou šťávou dle chuti.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C.
- Vymažeme pekáč máslem. Na dno pekáče dáme první vrstvu listového těsta.
- Poté rozprostřeme jablkovou směs na těsto a posypeme mletými ořechy.
- Opakujeme vrstvení: těsto, jablková směs, ořechy. Pokračujeme, dokud nemáme použité všechny suroviny.
- Zakončíme poslední vrstvou listového těsta.
- Baklavu pečeme v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud není zlatavě hnědá.
- Mezitím si připravíme sirup. Ve větší pánvi smícháme med a vodu. Ohříváme, dokud se med nerozpustí. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu dle chuti.
- Po upečení baklavy ji vyjmeme z trouby a ihned zalijeme připraveným sirupem. Necháme chladnout alespoň 4 hodiny, aby se sirup dobře vsál.
- Poté můžeme Jablkový baklava s ořechy podávat a vychutnat si jeho lahodnou chuť.