2. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Rizoto se šafránem.
zdroj: Recepty 24/7

Chutné⁤ rizoto se⁢ šafránem je bohaté na křehký a aromatický dochut. Tento tradiční italský pokrm je připravený ​s kvalitním rýží Arborio, která je pozvolna vařená ⁣ve vývaru a obohacena šťavnatými sušenými houbami a dochucená⁤ šafránem. ‍Tento recept je perfektní pro opravdové gurmány, kteří si rádi pochutnají na⁣ jedinečném spojení jemné chuti ‍a výrazného aroma. Připravte si toto‍ rizoto se⁢ šafránem a dejte svému jídelníčku novou úroveň.

Suroviny

  • 250 g rýže na ⁣rizoto
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 2 stroužky‍ česneku
  • 50 g⁢ másla
  • 0,1 g šafránu
  • 100 ml bílého vína
  • 100⁣ g parmazánu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Na ​pánvi rozpálíme máslo a osmahneme ‍na ⁤něm nakrájenou cibuli do⁢ zlatova.
  2. Přidáme na drobno posekaný česnek a necháme ⁣spolu restovat zhruba 2 minuty.
  3. Přidáme rýži a zamícháme, než⁤ se rýže začne lehce lepšit⁢ k pánvi.
  4. Vlijeme ‌víno a necháme zvolna vařit, dokud víno nezmizí.
  5. Postupně přidáváme horký zeleninový⁢ vývar, asi po ⁤1/2 hrnku ⁢najednou, za stálého míchání.
  6. Po přibližně 15 minutách přidáme šafrán, který ​jsme předem namočili v malém množství horké ⁤vody.
  7. Pokračujeme ve vaření, dokud se rýže nezměkne, ale stále zůstane lehce al dente.
  8. Nakonec vmícháme nastrouhaný parmazán a ochutíme solí a pepřem podle potřeby.
  9. Servujeme⁤ ihned a dle chuti můžeme posypat‍ nasekanou petrželkou‍ nebo ⁣šťavnatými rajčaty.