1. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Risotto s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Risotto s ⁤houbami je ⁤lahodná a přitom jednoduchá italská specialita, která si ‌získá srdce každého gurmána.⁣ Tato výtečná směs⁢ krémového rýže a čerstvých hub vytváří dokonalou harmonii chutí a textur.‍ Příprava tohoto pokrmu je rychlá a snadná, což ho⁤ činí ideální volbou pro všechny, kteří si chtějí vychutnat lahodný a zároveň zdravý oběd. ​Užijte si tento ‌recept na risotto s houbami a okouzlujte své‌ blízké svou kulinářskou zručností.

Suroviny

  • 200 g rýže Arborio
  • 200 g hub (např. žampióny nebo šampiňony)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml bílého vína
  • 50​ g másla
  • 50⁣ g parmazánu⁣ (nastrouhaného)
  • sůl a pepř ‌podle chuti
  • olivový olej na smažení

Postup

  1. Na ⁣pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte nasekanou cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
  2. Přidejte‌ na kousky nakrájené houby a‌ smažte je do chvíle, kdy ztratí většinu ⁤tekutiny.
  3. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo.
  4. Přidejte rýži a smažte ⁢ji asi 1 ‌minutu, dokud se nestane sklovitou.
  5. Přilijte víno a vařte, dokud se většina ⁣alkoholu neodpaří.
  6. Postupně přidávejte horký zeleninový vývar, asi 100 ‍ml najednou, a za stálého ‌míchání vařte do té doby, než​ rýže ⁤vypije veškerou tekutinu. Poté ‍přilijte další část vývaru⁤ a opakujte, dokud nebude rýže měkká‍ a‌ krémová.
  7. Přidejte osmaženou⁢ cibuli, česnek a‍ houby.
  8. Přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte, dokud‍ se sýr‍ nerozpustí a nevznikne ‍krémová konzistence. Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  9. Servírujte ihned a⁣ můžete posypat nastrouhaným parmazánem.