1. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Risotto s houbami je lahodná a přitom jednoduchá italská specialita, která si získá srdce každého gurmána. Tato výtečná směs krémového rýže a čerstvých hub vytváří dokonalou harmonii chutí a textur. Příprava tohoto pokrmu je rychlá a snadná, což ho činí ideální volbou pro všechny, kteří si chtějí vychutnat lahodný a zároveň zdravý oběd. Užijte si tento recept na risotto s houbami a okouzlujte své blízké svou kulinářskou zručností.
Suroviny
- 200 g rýže Arborio
- 200 g hub (např. žampióny nebo šampiňony)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 600 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého vína
- 50 g másla
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- sůl a pepř podle chuti
- olivový olej na smažení
Postup
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte nasekanou cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
- Přidejte na kousky nakrájené houby a smažte je do chvíle, kdy ztratí většinu tekutiny.
- Ve velkém hrnci rozehřejte máslo.
- Přidejte rýži a smažte ji asi 1 minutu, dokud se nestane sklovitou.
- Přilijte víno a vařte, dokud se většina alkoholu neodpaří.
- Postupně přidávejte horký zeleninový vývar, asi 100 ml najednou, a za stálého míchání vařte do té doby, než rýže vypije veškerou tekutinu. Poté přilijte další část vývaru a opakujte, dokud nebude rýže měkká a krémová.
- Přidejte osmaženou cibuli, česnek a houby.
- Přidejte nastrouhaný parmazán a promíchejte, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne krémová konzistence. Případně dochuťte solí a pepřem podle chuti.
- Servírujte ihned a můžete posypat nastrouhaným parmazánem.