1. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Dal makhani je tradiční severoindický recept na hustou a lahodnou čočkovou polévku. Tato chutná a sýtná vegetariánská pochoutka je připravena z černé čočky, smetany, rajčat, cibule a aromatických koření. Dal makhani je bohatá na protein a vlákninu, a proto je zdravou volbou pro každého, kdo se zajímá o vyváženou stravu. S tímto receptem si můžete vychutnat autentický indický zážitek přímo z pohodlí svého domova.
Suroviny
- 1 šálek urad dál
- 1/4 šálku červených fazolí (rajma)
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 2 rajčata, nakrájená na malé kousky
- 2 lžíce másla
- 1 lžička kuminového semínka
- 1 lžička koření garam masala
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky červené papriky
- 1/4 šálku smetany ke šlehání
- sůl dle chuti
- čerstvá koriandr na ozdobu
Postup
- Urad dál a červené fazole dejte do mísy a zalijte vodou. Nechte namočené přes noc a poté je sceďte.
- V hrnci ohřejte olej a osmahnete cibuli, česnek a zázvor, dokud nezezlátne.
- Přidejte nakrájená rajčata a vařte je na mírném ohni, dokud se nerozpadnou.
- Vložte namočený urad dál a rajmu do hrnce společně s vodou. Vařte směs při středním ohni, dokud bobule nezměknou a voda se nevaří úplně.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo a přidejte kuminová semínka. Vařte je tak dlouho, dokud nezačnou praskat a uvolňovat vůni.
- Přidejte koření garam masala, kurkumu, mletý koriandr a červenou papriku. Dobře promíchejte.
- Přendejte směs z hrnce do pánve a vařte ji na mírném ohni asi 10 minut, dokud se omáčka nezteče.
- Přidejte smetanu a sůl dle chuti. Vařte dalších 5 minut.
- Pokrm podávejte posypaný čerstvou koriandrem.