1. 11. 2023
Autor: Olga Vařilová
Špagety amatriciana
zdroj: Recepty 24/7

‍ Špagety ‍amatriciana – tradiční ⁤italské jídlo, které je plné bohatých‍ a chutných příchutí. Tato lahodná pasta ⁣je připravena s paradajky,‍ česnekem, oreganem a slaninou, která dodává⁣ pokrmu​ svou charakteristickou chuť. Když se‌ tato směs spojí s al dente‍ uvařenými špagetami, vytvoří se⁤ jedinečná ⁣kombinace, která rozzáří vaše chuťové⁤ pohárky.⁤ Dopřejte si kulinářský zážitek a⁢ vyzkoušejte si připravit špagety amatriciana doma.

Suroviny:

  • 400⁣ g‌ špaget
  • 200⁤ g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400‍ g ⁢strouhaného rajčete
  • 1 červená ‍paprika
  • 1/2 čajové lžičky​ sušeného oregana
  • sůl a pepř podle ‌chuti
  • olivový olej
  • parmezán na posypání
  • čerstvý bazalkový list na ⁢ozdobu

Postup:

  1. Na pánvi ⁤rozehřejeme olej‍ a osmahneme na něm nakrájenou‌ slaninu, dokud nezíská křupavou⁤ konzistenci.
  2. Přidáme nasekanou cibuli‌ a česnek ‌a dusíme, ⁢dokud nezezlátnou.
  3. Přidáme ‌na⁢ kostky⁣ nakrájenou papriku a dusíme ⁣dalších pár minut.
  4. Přilijeme strouhané rajče a ⁤přidáme sušený oregano, sůl a pepř. Vše⁢ promícháme a dusíme asi⁢ 15 minut na ​mírném ohni, ⁣dokud se omáčka zahuští.
  5. V mezičase uvaříme špagety al ‍dente ve ⁢vroucí osolené vodě ​dle návodu ‌na obalu.
  6. Uvařené špagety scedíme a smícháme ⁢s⁢ omáčkou ‍amatriciana.
  7. Podáváme posypané parmezánem a⁢ ozdobené čerstvým⁢ bazalkovým listem.