31. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Syrová řeřichová polévka je osvěžující a zdravá voňavá lahůdka, která je ideální pro letní dny. Tato polévka je připravena z čerstvé řeřichy, zeleniny a kvalitního olivového oleje. Je plná vitamínů a minerálů, které prospívají vašemu zdraví. Připrava je velmi jednoduchá – stačí rozmixovat všechny ingredience do hladké konzistence a již můžete servírovat. Syrová řeřichová polévka je skvělá jako předkrm nebo lehká večeře. Přidejte do ní svůj oblíbený topping, jako například křupavý toust nebo kousky avokáda, a vychutnejte si osvěžující chuť této jedinečné polévky.
Suroviny
- 2 hrsti čerstvé řeřichy
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml smetany ke vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Nejprve si omyjeme řeřichu a cibuli. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, česnek prolisujeme.
- V hrnci rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm cibuli dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a krátce ho restujeme.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Přidáme je do hrnce a krátce je podusíme spolu s cibulí a česnekem.
- Naškrobenou řeřichu přidáme také do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem. Povaříme do měkka, asi 15-20 minut.
- Poté polévku slijeme do mixéru a rozmixujeme na hladkou konzistenci.
- Vrátíme polévku zpět do hrnce, přidáme smetanu a dobře promícháme. Povaříme ještě pár minut, dokud se polévka neohřeje.
- Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem.
- Syrovou řeřichovou polévku podáváme teplou s čerstvou nasekanou řeřichou na ozdobu.