30. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Hovězí bourguignon s houbami
zdroj: Recepty 24/7

Hovězí⁤ bourguignon⁣ s houbami je lahodné francouzské jídlo ⁣plné chuti. Tato klasická hovězí houbová⁢ směs ‌je připravena ‌s⁤ výběrovým⁣ hovězím ‍masem, aromatickými bylinkami a ‍čerstvými houbami. Recept vás provede‍ postupem​ krok ‌za⁢ krokem a ukáže vám,‌ jak​ vařit tento bohatý a sytý pokrm. Během ⁤dlouhého vaření ‍se všechny ingredience spojí​ a ‌vytvoří výraznou a příjemnou chuť. Hovězí bourguignon s houbami ⁣je skvělou volbou pro speciální ⁤příležitosti, ale také ‌se⁣ hodí jako nedělní ⁢oběd. Vyzkoušejte tento ​recept​ a dopřejte si skvělou⁤ gastronomickou zkušenost.

Suroviny

  • 600 g⁣ hovězího masa (hovězí zadní)
  • 200 g​ žampiónů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky​ česneku
  • 2 mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 4 plátky‍ slaniny
  • 500 ml ⁤červeného ⁣vína
  • 400 ml⁤ hovězího vývaru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 ⁤lžíce​ rajčatového protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ‌lžíce ⁤čerstvé⁢ nasekané petrželky
  • sůl a ⁢pepř dle chuti

Postup

  1. Na předehřátém oleji orestujte na kostky⁣ nakrájené hovězí maso dozlatova a ⁣přeneste jej do hlubokého⁤ hrnce.
  2. Na stejném ⁤oleji​ slijte nadrobno nakrájenou slaninu. Přidejte⁢ na ⁢tenké plátky​ nakrájenou cibuli,⁤ na ⁤plátky‌ nakrájené žampióny, rozmačkaný ⁢česnek a nakrájenou⁤ zeleninu (mrkev a ‌celer).
  3. Dusit zeleninu, dokud z ní‌ nevypaří⁣ veškerá tekutina.
  4. Přisypte mouku ‌a promíchejte. ‍Poté zalijte červeným vínem a‍ vařte, ⁣dokud ​se přebytečná​ tekutina neodpaří a víno zhoustne.
  5. Přilijte hovězí vývar ​a ‍rajčatový ‍protlak. ⁢Přiveďte⁢ k varu, snižte plamen a vařte na mírném ohni asi‍ 2 ⁣hodiny, dokud maso ‌nezměkne.
  6. Přidejte na malé kousky nakrájené žampióny a vařte ‍dalších ⁤15 minut.
  7. Přidejte nasekanou petrželku a dochuťte solí a⁣ pepřem podle⁢ chuti.
  8. Hovězí bourguignon podávejte‌ s⁣ rýží‌ nebo bramborovou kaší.