27. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Lilek s bylinkovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

Připravte si lahodný recept na lilek s bylinkovou omáčkou. Tento jednoduchý, ale​ chutný pokrm​ spojuje zdravé lileky s pikantní omáčkou plnou čerstvých⁢ bylinek. Skvělá volba pro vegetariány i pro ‌ty, kteří hledají ‌nové způsoby, jak zkombinovat zeleninu s bohatou chuťovou paletou. Nastartujte svou kreativitu v kuchyni a ⁤vytvořte si jedinečné jídlo, které svou vůní i vzhledem zaujme⁤ každého. Sledujte náš snadný krok za‌ krokem recept a připravte si lahodný lilek s bylinkovou omáčkou již dnes!

Suroviny

  • 2 lileky
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička čerstvého mletého pepře
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 1 lžíce ‌nasekané čerstvé⁣ máty
  • 1 lžička citronové šťávy

Postup

  1. Lilky omyjte⁣ a​ nakrájejte na ⁣kolečka.
  2. Do⁣ pánve přidejte ​olivový olej a rozehřejte ho na středně vysoké teplotě.
  3. Přidejte lilek a‍ smažte ho ‌asi 5 ⁢minut, dokud se nezačne zbarvovat a změkne.
  4. Přidáme⁢ nastrouhaný ⁢česnek, sůl a pepř a smažte⁣ další 2 ⁣minuty.
  5. Odstraňte pánvičku z tepla.
  6. Ve velké míse smíchejte petrželku, bazalku, mátu a citronovou šťávu.
  7. Přidejte smažený lilek do mísy s bylinkovou omáčkou a dobře promíchejte.
  8. Servírujte jako přílohu k hlavnímu jídlu nebo jako samostatné jídlo.