26. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Bouillabaisse se zeleninou: Tradicionální francouzský pokrm, který potěší milovníky mořských plodů. V této verzi jsou kromě ryb a mořských plodů použity také čerstvé zeleninové ingredience, které dodávají jídlu pikantní a osvěžující chuť. Uvařte si tento výjimečný recept a dopřejte si kulinářský zážitek plný lahodných vůní a chutí.
Suroviny
- 500g různých rybích filetů (např. treska, losos, mořský vlk)
- 200g krevet
- 1 cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 mrkve
- 1 pórek
- 2 rajčata
- 4 brambory
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžička provensálského koření
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička šafránu
- 1 lžička soli
- ½ l vody
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý petržel na ozdobu
Postup
- Na olivovém oleji osmahneme na malé kousky nakrájenou cibuli, celer, mrkev a pórek.
- Přidáme na kostky nakrájená rajčata, oloupané a na plátky nakrájené brambory a na plátky nakrájený česnek. Vše krátce orestujeme.
- Přidáme provensálské koření, sladkou papriku, šafrán a sůl. Promícháme.
- Přidáme vodu a necháme vařit přibližně 30 minut, dokud není zelenina měkká.
- Mezitím očistíme a nakrájíme rybí filety na menší kousky.
- Přidáme rybí kousky a krevety do vřelé polévky a vaříme dalších 5 minut, dokud není ryba propečená.
- Ochutíme solí a pepřem podle chuti.
- Podáváme posypané čerstvým petrželem.