26. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
Bouillabaisse se zeleninou
zdroj: Recepty 24/7

Bouillabaisse‌ se ‌zeleninou: Tradicionální francouzský pokrm, který potěší milovníky mořských plodů. V této⁤ verzi jsou kromě ryb a mořských ⁢plodů použity⁤ také čerstvé zeleninové ingredience,‌ které dodávají jídlu pikantní ⁣a osvěžující chuť. Uvařte si tento výjimečný recept a dopřejte si kulinářský zážitek plný lahodných vůní a chutí.

Suroviny

  • 500g různých rybích filetů (např. treska, losos, ⁤mořský vlk)
  • 200g krevet
  • 1 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 2 ⁣mrkve
  • 1 pórek
  • 2 rajčata
  • 4 brambory
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 ⁢lžička sladké papriky
  • 1 lžička šafránu
  • 1 lžička soli
  • ½ l vody
  • sůl a pepř ​podle chuti
  • čerstvý petržel na ozdobu

Postup

  1. Na olivovém oleji osmahneme na malé kousky nakrájenou cibuli, celer, mrkev a pórek.
  2. Přidáme na kostky nakrájená rajčata, oloupané a⁢ na plátky nakrájené brambory a na ⁤plátky nakrájený česnek. Vše krátce orestujeme.
  3. Přidáme provensálské koření, sladkou papriku, ​šafrán a sůl. Promícháme.
  4. Přidáme vodu a necháme vařit přibližně 30 minut, dokud ⁢není zelenina měkká.
  5. Mezitím očistíme a nakrájíme rybí filety na​ menší ⁣kousky.
  6. Přidáme ⁣rybí kousky a krevety do vřelé polévky ​a vaříme dalších 5 minut, dokud není ryba propečená.
  7. Ochutíme solí a pepřem podle chuti.
  8. Podáváme posypané čerstvým petrželem.