17. 10. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Humus s tahinovou omáčkou, oblíbený a zdravý recept, který okouzlí vaše chuťové buňky. Tato jedinečná směs z čerstvě uvařených cizrny, olivového oleje, citronové šťávy, česneku a tahinu je ideální pro všechny milovníky orientální kuchyně. Humus se perfektně hodí jako dip k zelenině, krutony nebo domácím chlebu. Připravte si tahini omáčku s humusem a poznáte, proč se tato pochoutka stala tak populární po celém světě.
Suroviny
- 1 konzerva cizrny
- 3 lžíce tahinové pasty
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/4 hrnku vody
Postup
- Prvně si opláchněte a sceděte cizrnu z konzervy.
- Do mixéru dejte cizrnu spolu s tahinovou pastou, olivovým olejem, citronovou šťávou, nadrobno posekaným česnekem, mletým kmínem, solí a paprikou.
- Přidejte 1/4 hrnku vody a mixujte vše dohladka, dokud nezískáte hladkou pastu. Pokud je humus příliš hustý, přidejte ještě trochu vody.
- Před podáváním nechte humus aspoň hodinu odpočinout v lednici.
- Humus můžete ozdobit olivovým olejem, paprikou či mletým kmínem a podávat s čerstvým pečivem, zeleninou nebo pita chlebem.