15. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Argentinský steak s chimichurri je lahodný recept, který vám přináší autentický argentinský zážitek přímo do vaší kuchyně. Tenký plát steaků je pečený na grilu, aby se zachovala jeho šťavnatost a jemná chuť. Doplněný omáčkou chimichurri, která je plná příjemně kořeněných bylinek a má výraznou citronovou stopu. Užijte si skvělou kombinaci masa a omáčky, která přivede chuťové pohárky do extáze.
Suroviny
- 4 kusy argentinského steaku
 - 2 stroužky česneku
 - 2 lžíce červeného vína
 - 2 lžičky červené papriky
 - 2 lžičky sušeného oregana
 - 2 lžičky soli
 - ½ lžičky mletého černého pepře
 - 4 lžíce olivového oleje
 
Chimichurri
- 1 šálek nasekané čerstvé petrželky
 - ¼ šálku čerstvé máty
 - 2 stroužky česneku
 - 1 lžička soli
 - ½ lžičky červené papriky
 - ¼ šálku červeného vína
 - ¼ šálku červeného vína octa
 - ¾ šálku olivového oleje
 
Postup
- Steaky opláchněte studenou vodou a osušte papírovým utěrkou.
 - Česnek oloupejte a nasekejte na jemno.
 - V misce smíchejte česnek, červené víno, červenou papriku, sušený oregano, sůl, pepř a olivový olej. Vznikne marináda.
 - Steaky vložte do marinády a nechte je v ní odpočívat minimálně 2 hodiny v chladničce. Ideálně nechte steaky marinovat přes noc.
 - Zatímco se steaky marinují, připravte chimichurri omáčku. Do mixéru vložte petrželku, máty, česnek, sůl, červenou papriku, červené víno ocet a olivový olej. Mixujte, dokud nedosáhnete hladké konzistence omáčky. Nechte odpočívat v chladničce nejméně 1 hodinu, aby se chutě propojily.
 - Gril nebo grilovací pánev rozpalte na středně vysokou teplotu.
 - Vyjměte steaky z marinády a nechte přebytečnou marinádu okapat. Osolte a opepřete je z obou stran.
 - Grilujte steaky asi 4-5 minut z každé strany, dokud nedosáhnou požadovaného stupně propečení.
 - Po upečení nechte steaky 5 minut odpočinout, aby zaklesly šťávy.
 - Podávejte argentinské steaky s chimichurri omáčkou a přílohou dle vlastního výběru.
 

