9. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová

	zdroj: 
	Recepty 24/7	
	
  
  
	 
		
			
		Moqueca bahiana – tradiční brazilský pokrm plný exotických chutí. Tento recept vás přenese do rejstříku bahijské kuchyně, s jehož hlavním ingrediencí je čerstvá ryba, kokosové mléko a palmová olej. Zasytí vás parádními aromaříšemi přírodních koření a vůní, které se nesou zpěvem sambapáty na jazyku. Navíc je příprava rychlá a jednoduchá. Připravte si cestovní lístek do exotických kulinárních nebes s moqueca bahiana receptem.
Suroviny
- 700 g rybího filetu (například tresky, pangasie nebo lososa)
 - 2 lžíce olivového oleje
 - 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
 - 3 stroužky česneku, jemně nasekané
 - 2 papriky (červená a žlutá), nakrájené na proužky
 - 2 rajčata, oloupaná a pokrájená na kostky
 - 500 ml kokosového mléka
 - 1 limeta, šťáva a kůra
 - sůl a pepř podle chuti
 - čerstvý koriandr a petržel, nasekané na dochucení
 
Postup
- Filety osolte, opepřete a nechte odležet asi 10 minut.
 - Na rozehřátém oleji osmahněte cibuli a česnek, dokud nezezlátnou.
 - Přidejte papriky a rajčata a smažte asi 5 minut, dokud se papriky nezměknou.
 - Přilijte kokosové mléko, limetovou šťávu a kůru a přiveďte k varu.
 - Ve vroucí směsi vařte rybí filety asi 10-15 minut, dokud nejsou hotové.
 - Přidejte koriandr a petržel a dochuťte solí a pepřem podle chuti.
 - Servírujte s rýží nebo domácím brazilským chlebem.
 

