9. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Sicilská caponata je tradiční italské jídlo, které se skládá z různých druhů zeleniny, jako jsou baklažány, cukety, rajčata a papriky. Tato lahůdka je připravována s využitím olivového oleje, cibule, česneku, kaparů, oliv a octa. Tato silně aromatická a chutná směs je perfektním doplňkem k různým druhům masa nebo jako samostatné jídlo. Pokud hledáte nový recept plný chuti, Sicilská caponata je to pravé pro vás.
Suroviny
- 2 baklažány, nakrájené na kostky
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- 1 paprika, nakrájená na proužky
- 3 rajčata, nakrájená na kostičky
- 50 g olivových plodů, nasekaných
- 30 g kaparů
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce červeného vína
- 4 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup
- Osolte nakrájené baklažány a nechte je odležet asi 30 minut, aby se zbavily hořkosti. Poté je opláchněte a osušte papírovým ubrouskem.
- Na rozpáleném oleji opečte baklažány na všech stranách, dokud nezezlátnou. Vyjměte je a dejte stranou.
- Stejnou pánvi použijte na opékání cibule, česneku a papriky. Podsmažte je dozlatova.
- Přidejte rajčata, olivy, kapary, cukr, červené víno a opečené baklažány. Dobře promíchejte.
- Na mírném ohni vařte asi 15-20 minut, dokud se všechny suroviny nezjemní a nezměknou.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte teplou nebo studenou jako přílohu k masu nebo jako samostatné jídlo s kousky čerstvého pečiva.