8. 9. 2023
Autor: Olga Vařilová
Lasagne bolognese s béchamelovou omáčkou
zdroj: Recepty 24/7

​ Lasagne bolognese s béchamelovou omáčkou je italské ⁣tradiční jídlo, ⁢které ohromí vás i vaše chuťové buňky. Tento recept kombinuje‌ vrstvy tenkých těstovin, chutnou a nasycující omáčku bolognese z​ mletého masa a rajčat, a krémovou béchamelovou omáčku, která dává jídlu dokonalou texturu a chuť.⁢ Tato ⁣kombinace vytváří neodolatelnou a bohatou jídelní ​zkušenost, kterou si budete přát‍ zkoušet znovu a znovu.‌ Na tomto receptu můžete pracovat do sytosti a přidat svůj vlastní⁢ zážitek z vaření klasické italské lasagne‌ bolognese.

Lasagne bolognese s béchamelovou omáčkou

Suroviny:

  • 500 g lasagne‍ těstovin
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 400 g vepřového mletého masa
  • 1 cibule, nasekaná na drobno
  • 3 stroužky česneku, prolisované
  • 2 rajčata, oloupaná a nakrájená na kousky
  • 400 ml rajčatového ‍protlaku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 ‍lžička sušeného bazalku
  • sůl a ​pepř podle chuti
  • 200 g tvrdého sýra, nastrouhaného
  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké‌ mouky
  • špetka muškátového oříšku

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte trochu⁣ oleje a osmahněte cibuli a​ česnek dozlatova.
  2. Přidejte ⁣mleté ‍maso a ‍smažte, dokud není zcela prohřáté a ⁢ztratí‍ růžovou⁢ barvu.
  3. Vložte rajčata, rajčatový ⁣protlak, oregano, bazalku, sůl a pepř. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, občas
    ‌ ⁣ ‍ promíchávejte.
  4. V mezidobí připravte béchamelovou omáčku. V hrnci rozehřejte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání ⁤smažte
    ⁣ asi 2 minuty.
  5. Postupně ‌přilévejte mléko za stálého míchání, dokud nevznikne hustá omáčka bez hrudek.
  6. Přidejte‌ muškátový ⁤oříšek, sůl a pepř podle chuti.
  7. Ve vymazané nebo pečicí⁢ misce vytvořte první vrstvu lasagne těstovin, přidejte ‌vrstvu bolognese omáčky a
    ⁤ ‍ béchamelovou omáčku. Posypte​ sýrem.
  8. Pokračujte ve vrstvení, dokud nemáte spotřebované všechny suroviny. Poslední vrstvou by⁣ měly být ⁤těstoviny
    posypané sýrem.
  9. Předehřejte troubu na 180 °C a⁢ lasagne pečte asi 30 minut, nebo dokud není sýr zlatavý a omáčka bublající.
  10. Lasagne vyjměte z trouby a nechte pár‍ minut odpočinout, než je rozkrájíte ⁢a ‍podáte.