12. 1. 2024
Autor: Olga Vařilová
Kořeněné thajské zeleninové curry
zdroj: Recepty 24/7

Jste fanouškem ​thajské kuchyně?⁣ Připravte si exotické a chutné jídlo přímo‌ ve své kuchyni s tímto receptem ⁣na kořeněné thajské zeleninové curry. Tato lahodná veganská a vegetariánská varianta‍ curry je‌ plná čerstvé ‍zeleniny a aromatických koření, která⁣ vás okouzlí⁤ svým exotickým a lahodným ‌chuťovým dojmem. Udělejte si radost a vychutnejte si toto thajské curry plné chuti a vůně.⁤

Suroviny:

  • 1 cibule,​ nakrájená na plátky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 cm kousky zázvoru,‌ nasekané
  • 1 mrkev, na tenké plátky nakrájená
  • 1⁣ paprika, nakrájená na proužky
  • 200 g ⁣hrášku
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce⁣ červeného kari⁤ koření
  • 1 lžíce rybí omáčky (pro vegetariány: sojová omáčka)
  • čerstvý koriandr, na dochucení
  • sůl a​ pepř podle chuti
  • olej ⁤na ‍smažení

Postup:

  1. Na pánvi rozpalte⁤ olej a přidejte cibuli,‌ česnek a zázvor. Smažte​ asi 2 minuty,⁢ než cibule zesklovatí.
  2. Přidejte mrkev a papriku a pokračujte v smažení dalších 3-4 minuty, dokud zelenina ‍nezměkne.
  3. Přidejte hrášek a ‌smažte dalších 2 minuty.
  4. Přidejte kari koření a ‌promíchejte, dokud⁢ se zelenina⁤ neobalí v koření.
  5. Zalijte ⁤kokosovým mlékem a přiveďte k varu. Snížte teplotu a vařte ⁤5-7 minut, dokud se omáčka nezahuští.
  6. Přidejte rybí ‌omáčku (nebo⁣ sojovou omáčku) a dochuťte solí a ​pepřem.
  7. Pokud​ je omáčka příliš silná, můžete ji zředit vodou nebo dalším kokosovým mlékem.
  8. Před servírováním posypte jídlo čerstvým koriandrem a podávejte ⁤s rýží.