3. 12. 2023
Autor: Olga Vařilová
zdroj: Recepty 24/7
Tento recept na zapečený irácký kebab je exotickým a chutným jídlem, které vám přinese do vaší kuchyně vůni a chuť Orientu. Kombinuje kuřecí maso s aromatickými iráckými kořenícími směsmi a zeleninou, která je směsicí sladkého a kořeněného. Pokud hledáte něco nového a zajímavého, tento recept je pro vás!
Suroviny
- 500 g mletého jehněčího masa
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého skořice
- 1 lžička mletého koriandru
- ½ lžičky chilli papričky (dle chuti)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- Čerstvě mletý černý pepř
- 300 g rýže
- 400 ml masového vývaru
- 2 rajčata, nakrájená na plátky
- 150 g jogurtu
- Čerstvá nasekaná petrželka a máta na ozdobu
Postup
- Smíchejte v míse mleté maso, cibuli, česnek, kmín, skořici, koriandr, chilli papričku, olivový olej, sůl a pepř. Dobře promíchejte a nechte marinovat alespoň 30 minut.
- Mezitím si připravte rýži. Opláchněte ji pod tekoucí vodou, dokud není čirá. Poté ji dejte do hrnce s masovým vývarem a uvařte podle návodu na obalu rýže.
- Vyklopte směs s mletým masem na plech vyložený pečicím papírem a rozetřete do tenké vrstvy. Dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20-25 minut, dokud není maso zlatavě hnědé.
- Vyklopte zapečené maso na rýži. Na maso rozložte plátky rajčat a potřete jogurtem. Přidejte nasekanou petrželku a mátu.
- Podávejte teplé a můžete přidat ještě na tenké plátky nakrájenou cibuli a citronovou šťávu.